برخی موضوعات از جمله میزان حقوق و مزایای دریافتی نمایندگان مجلس، برای جامعه از جذابیت خاصی برخوردار است؛ به همین دلیل گاه شائبه‌هایی در این خصوص در فضای عمومی و مجازی مطرح می‌شود که عدم شفافیت در این باره به شایعات دامن می‌زند.

تکتم دنیوز/ اما ادعای مطرح شده اخیر نسبت به نمایندگان مجلس آن هم از سوی مصطفی میرسلیم، نماینده پیشین مجلس و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و اتهام «رشوه گرفتن نمایندگان از وزرای در حال استیضاح»، موضوعی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. ادعای فوق مساله‌ای است که اگر اثبات شود آبروی مجلس و اعتماد عمومی را لکه‌دار می‌کند و اگر رد شود، بخشی از بدنه حاکمیت را که طی سال‌ها به این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که گاه با اظهارات عجیب خود حواشی ایجاد می‌کند تا در صدر اخبار قرار بگیرد را زیر سوال می‌برد. شخصی که علاوه بر نمایندگی مجلس، سابقه وزارت را نیز در کارنامه خود دارد.

میرسلیم که پیش از این اظهاراتش در مناظره با جلال رشیدی کوچی، در این باره که «۲۰۶ با لندکروز فرقی ندارد!» دستمایه شوخی کاربران فضای مجازی شده بود، این‌بار در اظهاراتی چالش برانگیز کلیت مجلس را زیر سوال برده است. او ادعا کرده است: «وزرایی که برای استیضاح به مجلس می‌آیند با کیف‌های پر از هدیه می‌آیند و موقع برگشت کیف‌هایشان خالی شده است!» او همچنین ادامه داده: «نمایندگان مجلس بسیار زیاد از کارخانه‌هایی که مدیرانشان دولتی بود خودرو دریافت کردند. حتی برای سفرها هم سر و دست می‌شکنند.»

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین ادعا کرده است: «این هدایا جنبه رشوه هم دارد زیرا اثرگذاری زیادی در تصمیم‌گیری‌های سیاسی دارد و آن تصمیمات سیاسی سرنوشت کشور را رقم می‌زند.» پس از انتشار این اظهارات، بسیاری از نمایندگان مجلس نسبت به این ادعا واکنش نشان دادند و برخی از نهادهای نظارتی و امنیتی خواستار شفاف‌سازی در این باره شدند تا اگر مستنداتی در این باره وجود دارد ارایه شود و اگر تهمتی بی‌اساس است با تهمت زننده برخورد قضایی شود. حتی یکی از نمایندگان در گفت‌وگو با «اعتماد» گفت که همراه با جمعی از نمایندگان از هیات رییسه و شخص رییس مجلس خواسته‌اند به موضوع ورود کنند و در صورت کذب بودن ادعا، از میرسلیم شکایت کرده و او را تحت پیگرد قضایی قرار دهند.

بیگدلی: ادعای تطمیع، توهین به شأن مجلس است
احمد بیگدلی، نماینده ماهنشان، در گفت‌وگو با «اعتماد» ادعای میرسلیم را «تهمت بزرگی» توصیف کرد که نمی‌توان به سادگی از کنار آن گذشت. او خواستار ارایه مستندات علنی از سوی میرسلیم شد و تصریح کرد: «نمی‌توان با طرح چنین سخنانی، صرفا در فضای مجازی، مجلس را زیر سوال برد.»
او ادامه داد: «از آقای میرسلیم درخواست می‌کنم اگر در این باره از رییس مجلس تا سایر نمایندگان مستنداتی دارد، آن را علنی ارایه کند. نمی‌توان با طرح چنین سخنانی که مجلس و نمایندگان را زیر سوال می‌برد، صرفا در فضای مجازی سخن گفت.»

بیگدلی در پاسخ به این شائبه میرسلیم که چرا برخی افراد برای ورود به مجلس میلیاردی هزینه می‌کنند در حالی که طی چهار سال تنها یک میلیارد حقوق می‌گیرند، اظهار کرد: «باید از ایشان پرسید دلیل حضور مردم در جبهه‌ها برای هشت سال، تقدیم بیش از ۲۳۰ هزار شهید و این تعداد جانباز و آزاده چه بود؟ چرا همه‌چیز را با پول می‌سنجیم؟ خیرین مدرسه‌ساز یا کسانی که برای راهسازی هزینه می‌کنند، هم انگیزه مالی ندارند. این قیاس‌ها اشتباه است.»

نماینده ماهنشان تأکید کرد: «وظیفه نظارتی مجلس ایجاب می‌کند که نمایندگان عملکرد وزرا را بررسی کرده و حتی طرح سوال یا استیضاح کنند. اگر در فرآیند پیگیری موضوع، نماینده قانع شد و امضای خود را پس گرفت، نباید او را متهم به دریافت رشوه کرد. این ادعا بی‌اساس و مخرب است.»
او همچنین اعلام کرد که روز سه‌شنبه در این باره به هیات رییسه مجلس تذکر خواهد داد و در صورت نرسیدن نوبت، موضوع را به صورت مکتوب به رییس مجلس ارایه می‌کند.

بیگدلی همچنین در واکنش به سخنان میرسلیم درباره اینکه «وزرا با کیف پر از هدیه وارد مجلس می‌شوند و با کیف خالی بازمی‌گردند» گفت: «لابد خود آقای میرسلیم از چنین مراوداتی باخبر است. ما که نه دیده‌ایم و نه شنیده‌ایم. شاید ایشان خود چنین کاری کرده یا در جریانات چنین کارهایی بوده‌اند.»

او خطاب به میرسلیم گفت: «اگر چنین مسائلی را می‌دانید شفاف‌سازی کنید و مثل موضوع «پژو ۲۰۶ و لندکروز» جامعه را با شایعات به چالش نکشید و مستندات را به مراجع قضایی تحویل دهید.»
بیگدلی تاکید کرد: « اگر من رییس مجلس بودم، قطعا علیه چنین ادعایی اقدام قضایی می‌کردم. این ادعا علیه کلیت مجلس است و نمی‌توان به سادگی از آن گذشت.»

پوردهقان: هیات رییسه باید از میرسلیم توضیح بخواهد
مصطفی پوردهقان نماینده مردم اردکان در مجلس دوازدهم نیز در واکنش به ادعای میرسلیم به «اعتماد» گفت: « وقتی این مصاحبه و ادعا روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت من و تعدادی از همکاران در صحن مجلس این خبر را خواندیم و تعجب کردیم. کسانی از چنین موضوعاتی خبر دارند که قطعا خودشان در آن دخیل هستند و ممکن است چنین پول‌هایی را گرفته باشند.»او افزود: «ما که نماینده هستیم و در مجلس حضور داریم، نه خودمان چنین هدیه‌ای دریافت کرده‌ایم و نه اطرافیان‌مان. حداقل می‌توانم بگویم از میان ۲۰ نماینده‌ای که صبح همان روز این خبر را خواندند و درباره‌اش صحبت کردیم، هیچ‌یک تجربه‌ای از چنین رفتارهایی نداشتند.»

پوردهقان تأکید کرد: «این صحبت‌ها چیزی جز دلسردی و ناامیدی برای مردم به همراه ندارد. به عنوان نمونه، استیضاح وزیر نیرو را من و چند تن از نمایندگان امضا کردیم، اما حتی یک تماس برای بازگرداندن امضاها دریافت نکردیم، چه رسد به دریافت هدیه یا مراوده مالی با وزرا.»نماینده اردکان همچنین اظهار کرد: «مطرح کردن چنین ادعاهایی نوعی توهین به نمایندگان و زیر سوال بردن مجلس است. لازم است دستگاه‌های نظارتی و قضایی این موضوع را بررسی کنند.»

او درادامه گفت: «تاکنون چنین شبهه‌ای به مجلس وارد نشده بود، آن هم از سوی کسی که هم وزیر بوده و هم نماینده مجلس. ممکن است در گذشته به ایشان چنین پیشنهادی شده باشد که امروز این اتهامات را مطرح می‌کند.»پوردهقان در پاسخ به این پرسش که آیا مجلس قصد واکنش رسمی به این موضوع را دارد یا نه تأکید کرد: «از هیات رییسه مجلس خواسته‌ایم به موضوع ورود کند و آقای میرسلیم را فرا بخواند و از او مستندات بخواهد، در صورت صحت با متخلفان برخورد شود و در صورت کذب بودن از طریق واحد حقوقی مجلس شکایت تنظیم شود و با او برخورد قانونی شود.»

نوروزی: اگر میرسلیم سند دارد، افشا کند
رحمت‌الله نوروزی، نماینده مردم علی‌آباد کتول در مجالس نهم، یازدهم و دوازدهم نیز در واکنش به اظهارات اخیر مصطفی میرسلیم درباره دریافت هدیه از سوی نمایندگان، در گفت‌وگو با «اعتماد» گفت: «من که در دوره‌های مختلف مجالس و دولت‌های آقایان احمدی‌نژاد، روحانی، رییسی و اکنون پزشکیان حضور داشته‌ام، از چنین مراوداتی بی‌اطلاع بوده‌ام. اگر آقای میرسلیم سند و مدرکی در این باره دارد، بهتر است برای افکار عمومی افشاگری کند. ما که نه دیده‌ایم و نه شنیده‌ایم.»

او با تأکید بر اینکه طرح چنین ادعاهایی هم در دنیا و هم آخرت نیازمند پاسخگویی است، افزود: «آبروی مومن از خانه کعبه هم بالاتر است. وقتی چنین حرفی زده می‌شود، در واقع کلیت مجلس زیر سوال می‌رود. این نوع صحبت‌ها توهین، تهمت و افترا به نمایندگان است و زیبنده مجلس نیست. همانطور که امام راحل و مقام معظم رهبری بارها گفته‌اند، مجلس در رأس امور است و نباید آن را آلوده معرفی کرد.»

نوروزی با یادآوری جایگاه نماینده به عنوان عصاره فضائل ملت، ادامه داد: «تهمت‌زنندگان باید شفاف‌سازی کنند؛ بگویند چه کسی، از چه وزیری، چه هدیه‌ای گرفته است. چه ایرادی دارد اگر ادعایی هست، شفاف بگویند. من که سه دوره در مجلس بوده‌ام، تاکنون چیزی ندیده‌ام.»
او در پایان تأکید کرد: «تهمت زدن به نماینده کار درستی نیست. از آقای میرسلیم که هم وزیر بوده و هم نماینده، انتظار نمی‌رفت چنین ادعایی را بدون سند مطرح کند و باید در این باره شفاف‌سازی کند.»

انتظار افکار عمومی درقبال این ادعا
ادعای مصطفی میرسلیم درخصوص تطمیع نمایندگان، واکنش‌های انتقادی و بعضا تندی از سوی همکاران سابق او به دنبال داشته است. بیگدلی، پوردهقان و نوروزی هر سه بر لزوم ارایه مستندات، پرهیز از کلی‌گویی و دفاع از شأن نظارتی مجلس تأکید کرده‌اند.این ادعا فارغ از صحت یا نادرستی آن آزمونی بزرگ برای «شفافیت سیاسی» در ایران است. اگر حقیقت دارد، ورود نهادهای نظارتی و قضایی ضروری است و بی‌توجهی به آن، می‌تواند به شائبه نهادینه شدن فساد در بدنه‌ قانون‌گذاری دامن بزند. اگر نادرست است، واکنش مجلس باید بیش از انکار و تکذیب باشد و قطعا هیات رییسه باید با سازوکار حقوقی از جایگاه مجلس دفاع کند.

از سوی دیگر، این ماجرا بازتاب گسترده‌تری دارد و مردم که از عملکرد برخی نمایندگان ناراضی‌اند و همین نارضایتی‌ها طی سال‌های اخیر منجر به کاهش مشارکت در انتخابات مجلس شده است، اخبار و این ادعاها را جدی می‌گیرند، حتی اگر اثبات نشده باشند. به‌همین دلیل، شاید به‌جای واکنش‌های دفاعی، بهتر باشد مجلس از فرصت استفاده کند و با شفاف‌سازی، خود را از اتهام مبرا سازد یا اگر لازم است، با متخلفان برخورد کند تا اعتماد عمومی، اگرچه آسیب‌دیده، ترمیم شود و برای افکار عمومی التیام بخش باشد.

  • منبع خبر : اعتماد